Kaasboerderij De Jong

boerenkaasmakers uit Streefkerk

Iedere dag zijn we in touw om boerenkaas te maken van topkwaliteit.

De boerderij van Piet de Jong staat in Streefkerk. Piet komt uit een familie van kaasmakers en zet deze familietraditie alweer bijna 35 jaar voort. Van oudsher wordt er veel kaas gemaakt in de Alblasserwaard maar momenteel is kaasboerderij de Jong een van de laatste in de omgeving die nog kaas op zijn eigen boerderij maakt.

Op de boerderij houdt Piet 85 melkkoeien. Het liefst hebben zij de koeien buiten staan. Een koe in de wei geeft namelijk de beste melk en dat is belangrijk voor de kwaliteit van de kaas. Sinds de zomer van 2016 heeft Piet hiervoor ook het Weidemelk certificaat.

De dag begint ’s ochtends met het melken van de koeien, daarna wordt er kaas gemaakt. Het kaasmaken is heel nauwkeurig werk.

Voor GIJS streekproducten bereidt Piet belegen boerenkaas. De kaas mag dus eerst nog een tijdje rijpen in het kaaspakhuis. Hier rijpt de kaas op een houten plank en wordt hij regelmatig gekeerd door de kaasmeester. Hoe langer de kaas rijpt hoe meer smaak en karakter de kaas krijgt.

Bekijk onze andere kaasmakers