Hoeve Waterrijk

boerenkaasboerderij in Rijpwetering

Alles draait om het kaasmaken, de rest plannen we er omheen.

Hugo en Marije van der Poel zijn de 3e generatie boerenkaasmakers op Hoeve Waterrijk. De boerderij ligt op een klein eiland aan de Kagerplassen in Zuid-Holland. Roeibootjes verbinden de boerderij met het vaste land. Hugo en Marije bereiden de boerenkaas op traditionele wijze. In de kaasmakerij staan nog de authentieke houten vaten die ook door de opa en oma van Hugo werden gebruikt.

De bereiding van boerenkaas is een nauwkeurig werkje. Marije is maar liefst 3 jaar in de leer geweest bij haar schoonmoeder om de fijne kneepjes te leren. Zes tot zeven dagen in de week wordt er kaas gemaakt. Het kaasmaken bepaalt voor een groot gedeelte hoe de dag er uit ziet.
Marije en Hugo maken alleen grote kazen, van minimaal 20 kilo. Een groter kaaswiel moet langer rijpen en dat zorgt voor nog meer karakter en smaak. De kaas voor GIJS rijpt zo’n 8 maanden in het kaaspakhuis, tot deze extra belegen is. De kaas smaakt dan heerlijk pikant, maar blijft ook mooi smeuïg.

Bekijk onze andere kaasmakers