Kaasboerderij Korevaar

boerenkaasmakers uit Brandwijk

De ochtend staat meestal in het teken van kaas maken.

Gerard en Tineke Korevaar wonen in de Alblasserwaard en dat betekent dagelijks genieten van prachtig groen en water. De kaas van de familie is het lekkerst na een half jaar rijping: extra belegen. De kaas is lekker stevig, met een smeuïg pikante smaak!

De boerderij van Gerard en Tineke Korevaar ‘Hoeve Gijbeland’ staat in Brandwijk, het hartje van de Alblasserwaard. Ze wonen hier samen met hun 5 dochters. Gerard en Tineke komen beiden uit een boerengezin, waar de kennis van het kaasmaken van generatie op generatie is overgedragen.

Familie Korevaar heeft zo’n negentig koeien. Als het even kan gaan ze naar buiten, dat is voor de koeien het beste. Als het weer zich daar voor leent, tenminste.

“Als het heel warm is, boven de 30 graden, is het voor de koeien te warm in de wei. Daarom hebben we het laatst tijdens de warme dagen in augustus omgedraaid: de koeien stonden overdag op stal en gingen ’s avonds naar buiten. Als het te nat is, is weidegang ook niet mogelijk: dan trappen de koeien de weide kapot.”

Weidegang bieden aan koeien betekent ook dat de weide goed onderhouden moet worden. “Om te zorgen dat er goed en voldoende gras is voor de koeien, moeten we ons uiterste best doen om het grasland in goede staat te houden. Want het juiste gras is de basis voor gezonde koeien die goed melk geven”, aldus Gerard.

In de zomer wanneer de koeien alleen gras eten komt dit ook terug in de smaak van de kaas. Vers gras geeft toch een iets zachtere smaak aan de kaas.

In 2012 en 2013 werd de boerenkaas van Gerard en Tineke bekroond met het predicaat Cum Laude. Een titel die alleen is weggelegd voor de lekkerste boerenkazen. GIJS streekproducten haalt de jong belegen boerenkaas dan ook niet voor niets bij de familie Korevaar.

Bekijk onze andere kaasmakers